Welke algeneters Kunnen Met Schildpadden? De Beste Algeneters in een Schildpaddenaquarium

Kunnen algeneters samenleven met waterschildpadden? Lees meer over de beste algeneters die samen met je schildpadden kunnen leven. Om een gezond ecosysteem te ondersteunen en het water schoon te houden van ongewenste algen of afval, wat kun je toevoegen. Algeneters zoals pleco’s en slakken kunnen samen met waterschildpadden in een waterschildpaddenaquarium leven. In dit artikel…

Kunnen algeneters samenleven met waterschildpadden? Lees meer over de beste algeneters die samen met je schildpadden kunnen leven.

Om een gezond ecosysteem te ondersteunen en het water schoon te houden van ongewenste algen of afval, wat kun je toevoegen.

Algeneters zoals pleco’s en slakken kunnen samen met waterschildpadden in een waterschildpaddenaquarium leven.

In dit artikel wordt nagegaan aan welke voorwaarden algeneters moeten voldoen om samen met waterschildpadden te kunnen gedijen, welke soorten algeneters goede partners zijn in een aquarium en hoe je een algeneter voedt die samen met een waterschildpad leeft.

Kunnen algeneters samenleven met schildpadden?

Algeneters zijn er in vele soorten en maten, maar de meeste blijven vrij klein – tussen de twee en zes centimeter lang. Aan de andere kant kunnen schildpadden behoorlijk groot worden, sommige soorten worden wel een meter lang! Je hebt dus duidelijk een groot aquarium nodig als je algeneters en schildpadden samen wilt houden.

Een ander ding om te overwegen is dat schildpadden carnivoren zijn, terwijl de meeste algeneters herbivoren zijn. Dit betekent dat de schildpadden de kleinere vissen als voedsel kunnen zien! Verschillende soorten pleco’s kunnen behoorlijk groot worden. Schildpadden zullen een volwassen pleco niet lastig vallen.

Met een beetje planning kun je algeneters en schildpadden samen in hetzelfde aquarium houden. Zorg ervoor dat u onderzoek doet en een veilige en comfortabele omgeving creëert voor al uw huisdieren.

Hieronder volgt een lijst van algeneters die je kunt aanschaffen voor je schildpaddenaquarium.

Aan welke schildpadparameters moet de Algeneter voldoen?

Afhankelijk van hoe oud uw schildpad is, is het van vitaal belang om de watertemperatuur rond 22-25 graden celcius te houden met pH-waarden tussen 7,4-7,8. Algeneters in het water moeten dezelfde parameters hebben.

Wat zijn enkele richtlijnen over of een algeneter zal werken met uw schildpad?

Hier zijn een paar richtlijnen over hoe te weten of een algeneter met uw schildpad zal werken:

Je algeneter zal genoeg waterruimte in de tank nodig hebben van minstens 50-80 liters alleen (afhankelijk van de soort), de ruimte van de schildpad niet meegerekend (wat een minimum van 120 lieter is), dus een tank van 160 liters en meer is een uitstekende plaats om te beginnen.
Uw algeneter moet een snelle zwemmer zijn in een bak met veel schuilplaatsen, zodat hij de schildpad kan ontlopen en zich kan verstoppen. Vooral als de vis nog niet zijn volwassen grootte heeft bereikt.

Algeneters hebben het over het algemeen gemakkelijker met schildpadden als ze even lang of iets groter zijn dan de schildpad. Dit vereist wel meer ruimte in het aquarium, maar het kan een duurzame combinatie blijken te zijn.

Welke algeneter kan samenleven met waterschildpadden?

Hier is een lijst van de beste algeneters die samen met waterschildpadden kunnen leven:

  • Bristlenose Pleco (Ancistrus).
  • Clown Pleco (Panaqolus maccus).
  • Chinese algeneter (Gyrinocheilus aymonieri).
  • Otocinclus (Otocinclus affinis).
  • Blokvisje of Amerikaanse vlagvis (Jordanella floridae).
  • Hooglandkarper (Ameca splendens).
  • Pracht Barbeel (Barbus conchonius).
  • Siamese algeneters (Crossocheilus siamensis).
  • Prachtvin Algeneter (Epalzeorhynchos kalopterus).
  • Appelslakken.
  • Neriet slakken.

Austin’s Turtle Page gaat dieper in op elk van deze algeneters, hun specifieke eigenschappen, en hoe ze met schildpadden samenleven.

Hoe bereid je een waterschildpaddenaquarium voor op de toevoeging van vissen of algeneters?

Zorg ervoor dat er een luchtsteen is om de bak te beluchten, want zonder dit zal er niet genoeg zuurstof in het water zijn voor je algeneters om te overleven.

Dit artikel van My Turtle Cam gaat diep in op alles wat een schildpad en zijn soortgenoten nodig hebben voor een adequate, aantrekkelijke en gezonde aquariumopstelling.

Hoe voeg je algeneters toe aan een schildpaddenaquarium?

Waterschildpadden kunnen een uitdaging vormen bij het toevoegen van soortgenoten, dus het is het beste om één algeneter per keer toe te voegen en te kijken hoe ze met elkaar overweg kunnen. Dit zal je ook helpen om de netheid van het water in de gaten te houden, want als je langzaam algeneters introduceert, zie je hoe de bioload wordt beïnvloed en hoe snel het water vervuilt.

Hoe voer je je algeneter samen met een schildpad?

Hier is een lijst van voedergidsen om je algeneter te helpen gedijen in een schildpaddenaquarium:

  • Bristlenose Pleco (Ancistrus): Omdat ze voornamelijk planteneters zijn en 75% van hun dieet plantaardig is, kunnen ze na het schoonmaken van de algen in je aquarium worden bijgevoerd met algenwafels, plantaardige zinkende pellets, kool, erwten, en andere geblancheerde groenten.
  • Clown Pleco (Panaqolus maccus): Net als Bristlenose pleco’s scharrelen clown pleco’s langs de bodem van de bak, en naast het eten van algen en de biofilm van de bak, hebben ze ook een beetje kienhout nodig om hun dieet te accentueren, samen met geblancheerde groenten zoals yam, sla, en erwten.
  • Chinese algeneter (Gyrinocheilus aymonieri): Als ze jong zijn, voeden deze vissen zich bijna volledig met algen en het afval in het aquarium. Naarmate ze ouder worden, geven ze echter de voorkeur aan meer eiwitten en minder algen en kunnen ze worden aangevuld met bloedwormen, insectenlarven en pekelkreeftjes.
  • Otocinclus (Otocinclus affinis): Eet voornamelijk algen en kan worden aangevuld met algenwafeltjes en groenten zoals courgetteschijfjes.
  • Blokvisje of Amerikaanse vlaggenvissen (Jordanella floridae) zijn hoofdzakelijk planteneters, die af en toe jonge pootvis of pekelkreeftjes eten. Ze ontdoen de bak van algen en kunnen ook drijvende planten eten, die je kunt aanvullen met algenwafels.
  • Hooglandkarper (Ameca splendens): Ze eten haaralgen, groene puntalgen en blauwalgen en moeten hun dieet aanvullen met vlokkenvoer van hoge kwaliteit en een spirulina-pellet.
  • Pracht Barbeel (Barbus conchonius): Naast het eten van algen, kunnen barbelen worden aangevuld met klein levend en diepvriesvoer zoals bloedworm en visvlokken van goede kwaliteit, en plantaardige vlokken.
  • Siamese algeneters (Crossocheilus siamensis): Deze omnivoren staan bekend om het eten van baardalgen en kunnen worden aangevuld met visvoer, levend voer en algenwafels, waarbij in gedachten moet worden gehouden dat een eiwitrijk dieet ertoe kan leiden dat deze vissen algen links laten liggen.
  • Prachtvin Algeneter (Epalzeorhynchos kalopterus): Nadat deze vissen de algen in het aquarium hebben gegeten, kunnen ze worden aangevuld met algenwafeltjes, groenten zoals komkommer courgette en sla, en kleine hoeveelheden tubifex en witte wormen.
  • Appelslakken: Deze slakken eten langzaam algen en zijn nuttig als secundaire maatregel tegen algenophoping. Ze kunnen worden aangevuld met bodemvoedingstabletten, vlokken, pellets en groenten zoals sla.
  • Neriteslak: Deze slakken, dezelfde als mysterieslakken, moeten worden gebruikt als een secundaire maatregel tegen algenopbouw. Geef uw neriteslakken algenwafeltjes en geblancheerde wortelen, boerenkool en spinazie als aanvulling op hun dieet.

Conclusie

Schildpadden kunnen goed overweg met algeneters en een opruimploeg in de juiste omstandigheden, zoals het kiezen van algeneters die zich kunnen verdedigen (zoals slakken), te groot zijn om op te eten (zoals grote pleco’s), of snelle zwemmers zijn en de schildpad kunnen overzwemmen (zoals de Chinese Algeneter).

Zolang je schildpad en algeneter genoeg ruimte hebben om te zwemmen en te leven in een schone leefomgeving met voldoende schuilplaatsen, zul je jarenlang plezier hebben van een algenvrij aquarium met een verrijkte activiteit.

About Our Content Creators

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer semper commodo tristique. Donec in dolor a odio semper convallis et ac ex. Aenean at elit non arcu tincidunt laoreet.

We may earn a commission if you click on the links within this article. Learn more.

More…!